• Nazovite nas +385 (1) 884 8072

XPOS prvi korak prema EUR-u

Autorxpos

XPOS prvi korak prema EUR-u

EURO stiže. Sad znamo i službeni tečaj konverzije.

Dana 12. srpnja 2022. Vijeće Europske unije (EU) donijelo je odluku o usvajanju eura u Hrvatskoj (ulasku u Eurozonu kao 20. članica) te odredilo da fiksni tečaj iznosi 1 EUR= 7,53450 KN.

Dvojno iskazivanje cijena ključna je mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura, a službeno stupa na snagu 5. rujna 2022. i traje do 31. prosinca 2023. godine.

Besplatna nadogradnja

Kako poslovni subjekti mogu već započeti dobrovoljno dvojno iskazivati cijene i novčane iskaze vrijednosti, na nivou našeg cijelog sustava za sve korisnike omogućili smo besplatnu nadogradnju na verziju 2.8.0 koja je kreće već danas. Korisnici fiskalne blagajne koji trenutno imaju verziju 2.7.4 i više, mogu i sami pokrenuti proces ažuriranja odlaskom u izbornik „O aplikaciji“ i pritiskom na „Provjeri ažuriranja“. U slučaju da imate stariju verziju aplikacije, informacija o nadogradnji stići će Vam kao i do sada, a za sva dodatna pitanja vezana uz nadogradnju slobodno kontaktirajte svoju službu za korisnike.

XPOS total_racun-300x126 XPOS prvi korak prema EUR-u

Preuzimanjem 2.8.0 verzije bit će Vam omogućen prvi korak: te će se na računima koje izdajete prikazati uz ukupan iznos računa u kunama i prikaz fiksnog tečaja konverzije te ukupni informativni iznos u eurima.

Napominjemo kako ovaj dodatak na ispisu računa se ne možete isključiti niti je moguća promjena tečaja.

Ukupni informativni iznos u eurima računa se automatski korištenjem fiksnog tečaja konverzije uz primjenu pravila preračunavanja i zaokruživanja propisanu Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH.

Stoga Vas pozivamo da već danas, kada vaš uređaj zaprimi informaciju o nadogradnji, istu prihvatite i započnete s prvim korakom na zajedničkom putu prema euru kao službenoj valuti.

Ključni datumi

Vrijedno radimo i pripremamo se za slijedeće korake prilagodbe fiskalne blagajne prema identificiranim ključnim datumima koje prenosimo za Vašu informaciju:

  • siječnja 2023. euro postaje zakonsko sredstvo plaćanja u RH
  • siječnja 2023. do 14. siječnja 2023. traje razdoblje dvojnog optjecaja (koriste se i kune i euro)
  • siječnja 2024. prestaje obveza dvojnog iskazivanja cijena

O svim prilagodbama našeg sustava bit ćete pravovremeno obavješteni putem maila ili na našim službenim XPOS stranicama , a imate li dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte na xpos@trilix.eu.

Dodatne informacije

Inače, sve informacije o uvođenju eura te za to vezane mjere možete pronaći na središnjem informativnom portalu www.euro.hr, a prenosimo sam neke koje smatramo da su Vam u ovom trenutku najpotrebnije koje nisu samo vezane uz fiskalne blagajne:

KAKO ĆE SE PRERAČUNAVATI CIJENE IZ KUNE U EURO? Cijene se preračunavaju u euro primjenom fiksnog tečaja konverzije koji se sastoji od šest znamenaka. Zaokruživanje fiksnog tečaja konverzije na dvije decimalne znamenke nije dopušteno. Tek nakon što se preračunaju iz kune u euro primjenom fiksnog tečaja konverzije, cijene se mogu zaokružiti na najbliži cent.

TKO JE SVE DUŽAN PROVODITI OBVEZU DVOJNOG ISKAZIVANJA CIJENA? Obveza se odnosi i na privatni i na javni sektor.

KAKO ĆE SE PROVODITI NADZOR DVOJNOG ISKAZIVANJA CIJENA? Nadležna tijela detaljno će nadzirati poštivanje obveze dvojnog iskazivanja cijena i po potrebi upozoravati i kažnjavati prekršitelje.

ŠTO PODRAZUMIJEVA DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA? Obveza dvojnog iskazivanja primjenjivat će se od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023., te tijekom tog razdoblja poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama. Pritom, cijene i drugi novčani iskazi vrijednosti roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani na način da ne dovode potrošača u zabludu i da potrošač može točno razumjeti na koju se robu odnosno na koju uslugu cijena odnosi i kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate. Dvojno iskazivanje cijena poduzeća će morati primijeniti i na cjenicima i promotivnim materijalima koje objavljuju na internetskim stranicama i u medijima.

Želimo Vama i svima nama, što bezbolnije i što jednostavnije uvođenje EUR-a!

O autoru

xpos administrator